Opis
OLEJ RYDZOWY Z LNIANKI ZIMNO TŁOCZONY
ZASTOSOWANIE:
W KUCHNI
Można dodać do sałatek i surówek oraz różnych sosów winegret, dressingów, past, humusów i dipów.
Nadaje sie do polania ziemniaków, makaronów i kasz zamiast masła.
Można również maczać w nim pieczywo, skropić ser, czosnek czy cebulę.
Dodany do ryb – szczególnie śledzi czy mięs nadaje miękkości w smaku.
Polecany również do pieczenia ciast.
W ORGANIŹMIE
wzmacnia odporność,
łagodzi objawy alergii,
wspomaga trawienie podczas diet odchudzających,
wspomaga przemianę materii,
opóźnia procesy starzenia się tkanek,
wspomaga mikroflorę jelit,
pomaga w wyrównaniu poziomu cukru we krwi,
obniża ciśnienie,
obniża poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów.
W KOSMETYCE
poprawia kondycję włosów,
pomaga w gojeniu ran,
poprawie elastyczność skóry,
łagodzi wypryski i objawy atopowego zapalenia skóry,
WŁAŚCIWOŚCI:
Zawiera wiele pożądanych przez dietetyków składników – głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), których zawartość w oleju rydzowym wynosi ok. 50%, w tym kwasów omega 3 –ok. 32% i omega 6 – ok. 15%.
Są to cechy, które decydują o tym, że olej rydzowy jest jednym ze najbogatszych znanych roślinnych źródeł kwasów omega 3, stanowiących znaczącą wartość dietetyczną.
Witamina E – Wspomaga układ krążenia i zmniejsza ryzyko zawałów serca oraz udarów, pomaga wątrobie.
Odżywia, nawilża, regeneruje i natłuszcza. Nazywana jest „witaminą młodości”.
Przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia, wyłapuje wolne rodniki w organizmie.
Witamina A – Rozpuszczalna w tłuszczach i stanowi bardzo ważny składnik, który znajduje się w składzie oleju rydzowego.
Jest znacząca dla prawidłowej pracy fotoreceptorów siatkówki oka.
Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Najważniejszy związek budujący odporność organizmu.
Witamina B – Oddziałuje na układ nerwowy pomagając w zdolności koncentracji, dobrym samopoczuciu i zdrowiu psychicznym.
LECYTYNA – Wspomaga pamięć i koncentrację.





Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.